Warzywno-owocowy zawrót głowy w przedszkolu, dobiega powoli końca. Przed nami, już tylko jutrzejszy „Dzień Pieczonego Ziemniaka.”
Głównym celem prowadzonych zajęć i organizowanych działań było poznanie oraz nazywanie, rozpoznawanie pachnących i świeżych warzyw wprost z jesiennego ogródka. Celem było również uświadomienie dzieciom, że warzywa i owoce są źródłem cennych witamin, a także zachęcanie do regularnego ich spożywania. Podczas tego tygodnia, przedszkolaki mogły bliżej przyjrzeć się warzywom, sprawdzić jak wyglądają, ocenić czy są lekkie czy ciężkie, porównać ich kształt, wielkość. Wspólnie z dziećmi w salach przedszkolnych tworzyliśmy mini warzywniaki. Ponadto, wykonywaliśmy mnóstwo prac i podejmowaliśmy całą gamę aktywności twórczej, w tym też plastycznej. Odwiedził nas także teatrzyk z wierszem Jana Brzechwy ,,Na straganie.” Kulminacją działań, była degustacja przyniesionych warzyw. Dzieci samodzielnie zrobiły pyszne i zdrowe kanapki, sałatki, kompoty.
Przedszkolaki już wiedzą, że ,,aby być zdrowym jak ryba trzeba jeść owoce i warzywa!” Tego się trzymajmy, witaminy zajadajmy!