Blog

Może zostanę kucharzem..? Pieczemy kleryżki – ciasteczka ryżowe z nadzieniem!

Przepisy Magdy: KLERYŻKI

Dzieci uwielbiają potrawy, zwłaszcza słodkości, a szczególnie te, które mogą samodzielnie przygotować. Podczas zajęć kulinarnych organizowanych w przedszkolu, postanowiliśmy zachęcić maluszki  do pieczenia. Okazja do działania sprzyjała tym bardziej, że dzieci poznawały pracę kucharza. Choć w naszym przedszkolu nie ma kucharza, to mamy sympatyczne panie kucharki, które każdego dnia przyrządzają smaczne posiłki dla naszych milusińskich. Pod czujnym okiem pani intendentki, dzieci przyswoiły wiadomości na temat zdrowego żywienia. Przede wszystkim wzbogaciły swoją wiedzę o wyjątkowo ważne dla zdrowia aspekty: zdrowe produkty, dbałość o dietę oraz regularne spożywanie posiłków. W czasie zajęć panie kucharki podkreśliły także istotę picia wody, która jest niezbędna dla naszej diety. Dzieci potrafiły rozróżniać i nazywać produkty w tzw. piramidzie żywieniowej, która jest traktowana jako wyznacznik zdrowego stylu życia. W naszym przedszkolu dbamy o żywienie i skrupulatnie przygotowujemy jadłospis uwzględniając przysmaki dzieci, ale i wprowadzając nowe potrawy. Tego dnia postawiliśmy na coś „słodkiego” z umiarem. Poniżej przedstawiamy przepis na łatwe i pyszne ciasteczka ryżowe tzw. kleryżki. Maluszki nie miały problemu z ich przygotowaniem. Praca w kucharza sprawiła im wiele przyjemności uwieńczonej sukcesem. Z zachowaniem zasad bezpieczeństwa  i higieny, z dużą dawką nowych emocji i w poczuciu wartości i szacunku do pracy minął nam kolejny dzień przedszkolny. Zawód kucharza nie jest zapewne łatwy, ale na pewno wyjątkowy, dlatego już teraz maluszki zastanawiają się, który z nich zostanie w przyszłości kucharzem.

  1. 170 g kleiku ryżowego (użyłam takiego dla maluchów)
  2. ½ szklanki cukru.
  3. 130 g wiórków kokosowych.
  4. 1 masło (200 g)
  5. 3 jajka.
  6. cukier wanilinowy.
  7. łyżeczka proszku do pieczenia.
  8. wisienki lub dżem wiśniowy lub porzeczkowy

SMACZNEGO!!!

Poznajemy pracę kucharza"

Galeria od 2019