Zgodnie z nasza przedszkolną tradycją, w okresie jesiennym organizujemy Święto Pieczonego Ziemniaka. Pomimo pochmurnego i nieco deszczowego dnia, zdecydowaliśmy się podjąć wyzwanie pieczenia w ognisku przygotowanych ziemniaków. Już od samego rana rozmawialiśmy o ziemniakach – omawialiśmy ich smak, zapach, wygląd, kształt, walory zdrowotne. Tematyka zajęć dotyczyła pochodzenia ziemniaka oraz różnorodności potraw – przysmaków, które można z niego przyrządzić. Nie obyło się bez wiedzy na temat nazywania ziemniaka w poszczególnych regionach kraju. Dzieci już w przedszkolu wiedzą, że pyry, czy grule, kartofle, a nawet bulwy, to po prostu ziemniaki. Z ogromnym zainteresowaniem obejrzały film o uprawie ziemniaków, o możliwościach jego przetwarzania na wszelkie sposoby. Część praktyczna pozwoliła dzieciom zawijać ziemniaki w aluminiową folię, a następnie przy pomocy dorosłych – opiekunów – umieścić je w przygotowanym ognisku. Następnie, miały miejsce zajęcia plastyczne – w każdej grupie dzieci wykonywały inną pracę związaną z tematyką ziemniaka. Jedni robili ziemniaczane pieczątki tworząc szal pani jesieni, inni jesienny dywan, a jeszcze inni ziemniaczane ludziki. Wreszcie nadszedł czas na poczęstunek. Pieczone ziemniaki smakowały wybornie. Z dodatkiem białego sera stanowiły niesamowity przysmak. Jesteśmy przekonani, że to była wyjątkowa lekcja, nowe wiadomości i kolejne doświadczenia. Pyry i gzik zasmakowały każdemu przedszkolakowi. Na pewno powtórzymy pieczenie ziemniaków w ognisku. Polecamy wszystkim! Smacznego!