- 150 g masła.
- 150 g czekolady (dowolnej, deserowej, mlecznej, białej lub gorzkiej)
- 300 g mąki.
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
- 2 łyżki kakao.
- 1 łyżka kawy zbożowej lub kakao.
- 1 szklanka (190 g) cukru.
- 1 łyżka cukru waniliowego.
- 2 duże jajka.
- 170 ml mleka.
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Jeszcze raz przesiać w celu dokładnego wymieszania składników. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić.
Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii (jeśli nie używaliśmy cukru wanilinowego).
Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione masło a za chwilę posiekaną czekoladę. Mieszamy krótko (3 – 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna.
Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie na muffiny i wstawić do piekarnika. Piec przez około 25 minut, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka a wetknięty patyczek będzie suchy.
SMACZNEGO!!