Blog

Kulinarnie – pożywne tosty robimy!

Francuski tost z szynką zapiekany z serem Gouda - Przepisy ...

W miesiącu lipcu w naszym przedszkolu ma miejsce tzw. dyżur wakacyjny. Gromada dzieci każdego dnia wita nas uśmiechem i zarzuca wieloma pytaniami, z których jedno brzmi: „Co będziemy dzisiaj robić?” Z doświadczenia wiemy, że dzieci w wieku przedszkolnym, nie trzeba specjalnie „namawiać” do podejmowania jakichkolwiek prac, zadań czy działań. Nie potrzeba specjalnego wysiłku, by zachęcić je do udziału w zajęciach o ciekawej tematyce. Dzieci są przecież otwarte, kreatywne i twórcze. Przede wszystkim, są chłonne zdobywania wiedzy i doświadczania, chcą poznawać i poszukiwać. Zawsze mają ochotę na „robienie” czegoś wyjątkowego, ciekawego, a przede wszystkim nowego. W odniesieniu do powyższego, zaproponowaliśmy naszym przedszkolakom temat dnia – „ROBIMY WYJĄTKOWE TOSTY”. Sprzeciwu nie było, natomiast emocji i zadowolenia ogrom, tym bardziej, że tosty miały stanowić przekąskę na drugie śniadanie. Z ogromnym zaangażowaniem każdy maluszek przygotował tosta dla siebie – uwzględnił w jego przygotowaniu takie składniki, jakie lubi. Oczywiście, największym powodzeniem cieszył się ser, ogórek, pomidor, ale i jajko, szynka, cebulka czy nawet rzodkiewka. Uwieńczeniem całości stał się jak zawsze, nieodzowny KETCHUP. Tosty były wyjątkowe, a przede wszystkim pożywne i smaczne. To był dobry pomysł – warto działać, kiedy buzie przedszkolaków roześmiane. Warto wykorzystywać potencjał tych małych ludzi, którzy w ten sposób uczą się pracy, współdziałania, rozpoznawania i nazywania poszczególnych składników potrzebnych do przyrządzania potraw. Przy tym poznają także walory odżywcze produktów, ale też utrwalają nawyki żywieniowe i nabywają umiejętność właściwego przygotowywania i spożywania posiłku.

Galeria od 2019